Zelf zeep maken is het mooiste wat er is, zeker als dat zeepproduct gegarandeerd veilig is.

Of je nu gietzeep maakt, vloeibare zepen maakt, badzout mengt, stukken zeep met onze zeepmachine maakt, of volgens de Cold Process Methode werkt … je wil een zeepproduct maken dat voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne en veiligheid. Alsook aan de strenge Europese regelgeving op dit gebied.

Want alle zeepmakers –groot en klein– zijn verplicht zich te houden aan de Europese Hygiëne & Cosmeticawet. Dit is ter bescherming van iedereen die jouw zeepproducten gebruikt. Het is een vereiste dat jouw productie, processen, grondstoffen en zeepproducten voldoen en blijven voldoen aan de wetgeving. Als jij je als zeepmaker aansluit bij het EU Soap Quality System (SQS), ben je ervan verzekerd dat je op een betaalbare manier aan deze eisen voldoet.

Het (online) SQS systeem regelt alles voor zeepmakers. Het legt alle gegevens vast en deze worden op de juiste plaats bewaard. Het regelt ook dat er een etiket gegenereerd wordt dat alle verplichte gegevens bevat. Bovendien heb je toegang tot meer dan 1 miljoen zeeprecepten (!) en krijg je voorrang bij bestellen, adviezen en speciale aanbiedingen. Kortom, je bent als SQS zeepmaker geheel in veilige handen.

Maar… wat als je het allemaal toch liever zelf wilt regelen?

Dat kan natuurlijk ook, maar het is uiterst geld- en tijdrovend om als individuele zeepmaker alle processen dusdanig in te regelen dat er voldaan wordt aan de regelgeving. Zelf aan de wettelijke voorwaarden voldoen kost je duizenden euro’s per jaar. We overdrijven hier niet. Als je alles zelf wilt doen, moet je beschikken over de juiste diploma’s. Ook moet je een productdossier samenstellen, een risicoanalyse maken, uitzoeken of je productieruimte voldoet, of je op de juiste manier produceert, of je etiketten juist zijn en dat allemaal voor de recepten die je hebt moeten samenstellen binnen de marges die je hebt voor de allergene stoffen die in je product zitten.

Als je dit wilt laten doen moet je eerst de juiste persoon vinden die dit wil en mag. Meestal is dat een farmacoloog of een apotheker. Die moet dan bereid zijn om de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw zeep. Meestal vraagt zo iemand € 1000 – € 1500 per recept. Het is dan te hopen dat de wet niet verandert voor de grondstoffen die jij gebruikt hebt, want dan zal jij je recept moeten aanpassen en dus weer bij die apotheker moeten aankloppen om je bevindingen te bekrachtigen, zodat die weer een factuur kan schrijven. Daarnaast ben je verplicht de productgegevens te melden aan de controlerende instanties en kun je lastige vragen krijgen over jouw zeepproducten, processen en productieruimte.

Daarom dus. Daarom is het veel slimmer en goedkoper om abonnee te worden van het EU Soap Quality System. Het kwaliteitssysteem neemt al die sores uit handen zodat jij je kunt concentreren op wat je het liefst doet: zeep maken.

EU Soap Quality System (SQS)
Onderdeel van Gildewerk Quality Systems B.V.
KvK Nummer: 34345148
A. Hofmanweg 41
2031 BH Haarlem
Nederland

Lid van