FAQ / Veel gestelde vragen

Het is bij wet verplicht om met een kwaliteitssysteem te werken als je een cosmetisch product maakt. Als je uit de bestaande systemen er een moet kiezen kan je het beste het EU Soap Quality System nemen. Je hebt dan voor een zeer lage prijs heel veel mogelijkheden. Buiten dat je aan je wettelijke verplichting voldoet kan je ook advies krijgen op jouw vakgebied; het maken van zeep. Je blijft daarnaast niet beperkt tot enkele recepten, maar kan je kiezen uit de miljoenen recepten die in het systeem zijn vastgelegd.

Het EU Soap Quality System is bedacht en ontwikkeld door de broers dr. Michiel W.E. Teunissen en ing Martinus L.J. Teunissen aan het begin van deze eeuw. Michiel is farmacoloog en heeft met kwaliteitssystemen gewerkt voor farmaceutische bedrijven als Astra-Zenica en Roche en Martinus zou u kunnen kennen als de directeur van Gildewerk BV. Zij hadden als doel om voor de klanten van Gildewerk een goedkoop en toegankelijk systeem op te zetten zodat ambachtelijke zeepmakers hun vak konden blijven uitoefenen terwijl de Europese cosmetica wetgeving van kracht werd.

Als basis dienen de grondstoffen van Gildewerk. Voor elke nieuwe abonnée hoeven dus niet telkens weer nieuwe testen uitgevoerd te worden. Daarnaast betalen alle abonnees samen de kosten. Vanwege dit collectief kunnen de kosten per lid laag gehouden worden.

Na het volgen van de cursussen voor dit systeem zal je een abonnementsgeld moeten voldoen. Daarnaast is het belangrijk de regels op te volgen. Ook moet je hygiënisch werken en je werkruimte schoon houden, want ook al maak je nog zulke mooie zeep, dat gaan we niet voor je doen.

Een aantal keer per jaar is het belangrijk om monsters van je productie op te sturen om door ons te laten testen. Daarnaast moet je ons ééns per 3 jaar ontvangen om te laten zien dat je nog steeds volgens de regels werkt én om je ruimte door ons te laten (her)keuren . Wij hebben dan tevens de mogelijkheid om je bij te praten over de laatste ontwikkelingen.

Als je het contact hebt ondertekend en het abonnementsgeld is betaald gaat het abonnement voorlopig in. Het is voorlopig totdat de ruimte waarin gewerkt wordt is goedgekeurd. Dan pas is het definitief.

Het EU Soap Quality System is de werknaam van een bedrijf met een eigen juridische en fiscale entiteit. Wij hebben een eigen BTW nummer en moeten dus ook aan al die verplichtingen voldoen, zodat ook wij BTW moeten berekenen.

Gildewerk heeft een systeem opgezet om op verantwoorde wijze zeep te maken. Dit systeem hebben wij getest, goedgekeurd en geïntegreerd in ons EU Soap Quality System. Voorlopig is dit het enige systeem waar wij volledig achter kunnen staan.

Dat klopt, maar onder voorwaarden kan hier vanaf geweken worden. Zo heeft ons systeem al de eenvoudige mogelijkheid om met de toevoeging van ezelinnenmelk te werken en ook, weer onder voorwaarden, met eigen gedroogde kruiden. Andere grondstoffen, zoals een eigen parfum, zou in theorie ook kunnen, maar is al ingewikkelder en daarom duurder. Het kán dus wel. Het is echter niet alleen een kwestie van geld. Zo’n product moet ook positief uit onze testen komen en dat is vooraf geen zekerheid.

Sluit je aan bij de familie van verantwoordelijke zeepmakers. In de afgelopen decennia is het EU Soap Quality System uitgegroeid tot het meest betrouwbare productieproces dat ambachtelijke zeepmakers vakkundig beschermt, certificeert en ondersteunt. Overal in de gehele EU.

Ons uniek traceersysteem

Of je nu een grote of kleine zeepmaker bent, het is wettelijk verplicht om aan te tonen wat de oorsprong van je zeepproduct is. Dit moet ook traceerbaar zijn. Denk hierbij aan de ingrediënten, gebruikte recepten en de locatie van je zeepmakerij. Hiervoor hebben we een betrouwbaar systeem ontwikkeld.

Wat is Good Manufacturing Practice (GMP)?

Of je nu een grote of kleine zeepmaker bent, het is wettelijk verplicht dat je zeepproductiemethode en de inrichting van je productieruimte moet kloppen en in overeenstemming is met de Good Manufacturing Practice (GMP) protocollen.

EU Soap Quality System (SQS)
Onderdeel van Gildewerk Quality Systems B.V.
KvK Nummer: 34345148
A. Hofmanweg 41
2031 BH Haarlem
Nederland

Lid van