De risico’s van zeep maken.

Wie zelf zeepproducten maakt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Dat is ook logisch omdat het product met de huid in aanraking komt. Als dat voor roodheid, jeuk, branderigheid of prikken zorgt, kan het aan de huid liggen, maar kan het zeker ook aan de zeep liggen.

Zelf zeep maken is namelijk scheikunde en brengt een aantal risico’s met zich mee. Voor zeep maken heb je 3 basis-ingrediënten nodig: water, olie en natriumhydroxide NaOH. Dit laatste is een bijtend middel dat bijna alles kan oplossen en moet dus uiterst voorzichtig gebruikt worden. Verkeerd gebruik kan zelfs tot gemene brandwonden leiden. Koop daarom alleen zuiver natriumhydroxide die speciaal bestemd is voor cosmetica (bijvoorbeeld: https://www.gildewerk.com/product/natriumhydroxide-per-kg/). Draag daarnaast altijd handschoenen, lange mouwen en een veiligheidsbril. Maak de zeep in een schone ruimte met voldoende ventilatie en doe 1 ding tegelijk. Laat je niet afleiden, want een ongeluk door verkeerde dosering zit in een klein hoekje.

Ter bescherming van de consument is daarom iedereen die zelf zeep maakt (groot of klein) verplicht zich te houden aan de Europese Hygiëne & Cosmetica Wet. Dat is niet gemakkelijk want de wet is gecompliceerd, voortdurend onderhevig aan veranderingen, en wordt door de autoriteiten steeds strenger gehandhaafd.

Over de afgelopen jaren hebben we verschillende schrijnende gevallen om ons heen zien gebeuren door zeepmakers die zich niet hielden aan deze wetgeving. Sommige ontvingen boetes tot in de duizenden euro’s en anderen moesten zelfs hun winkel sluiten. Ook zijn er gevallen bekend die tot gevangenisstraffen leidden!

Dus neem geen risico’s. Sluit je aan bij de alsmaar groeiende familie van verantwoordelijke zeepmakers en zorg dat je zeepproducten altijd aan de Europese Hygiëne & Cosmetica Wet blijven voldoen. Bovendien kan jij je klanten met een gerust hart creatieve producten aanbieden, die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook veilig zijn voor consument en milieu. Overal in de EU.

EU Soap Quality System (SQS)
Onderdeel van Gildewerk Quality Systems B.V.
KvK Nummer: 34345148
A. Hofmanweg 41
2031 BH Haarlem
Nederland

Lid van